Het verhaal van de Special Media Awards

 

Amerpoort organiseerde in 2018 voor het eerst een Award uitreiking.
Het was een activiteit tijdens de Week van de Mediawijsheid. De bedenkers wilde graag aan iedereen laten zien hoeveel plezier mensen beleven met het maken van media. Ze wilde aandacht geven aan de leuke kanten van (social) media.
En ook goed laten zien aan iedereen hoeveel creativiteit en expertise er is bij mediamakers met een verstandelijke beperking.

Deze eerste uitreiking in 2018 was in het Cultureel Centrum in Baarn.
Alleen cliënten van Amerpoort konden meedoen. De naam was Amerpoort YouTube Awards. We kregen veel reacties van andere zorgorganisaties.
Iedereen wilde graag meedoen. Sinds 2019 kan iedereen met een verstandelijke beperking, die in Nederland woont, mee doen.

In November 2019 was de eerste landelijke uitreiking.
De naam werd Special Media Awards. Deze werden uitgereikt in Beeld en Geluid in Hilversum. Er waren 7 categorieën en Tess Milne presenteerde deze uitreiking. Wie er in de vakjury zaten kan je lezen bij de vorige edities op de website.

In 2020 kozen we door de corona pandemie voor een online editie. De winnaars werden thuis verrast met een award. Vanuit de NEP studio’s was de uitreiking live te volgen via YouTube. De winnaars waren te zien op een opgenomen filmpje. Eppo van Nispen, Rick Brink en Ellis Jongerius waren te gast in de studio. Tess Milne en Kevin van de Berg presenteerde de uitreiking.

In 2021 konden we de uitreiking vieren in Beeld en Geluid. Je kon met een QR code naar binnen. Er waren 10 categorieën en 30 genomineerden. Nieuw was dit jaar de live uitzending die te volgen was op YouTube. Zo kon iedereen genieten van de rode loper show met Co Hases. Kevin van de Berg presenteerde samen met Irene Moors de uitreiking. Alles over deze editie kan je vinden in bij vorige edities.

In 2022 was de uitreiking opnieuw in Beeld en Geluid in Hilversum. Thuis kon iedereen weer alles volgen op de rode loper en in de zaal via de live uitzending op YouTube.
De winnaars konden direct door naar de persplek. En Hart van Nederland maakte een leuke reportage.

In 2022 was de uitreiking opnieuw in Beeld en Geluid in Hilversum. Thuis kon iedereen weer alles volgen op de rode loper en in de zaal via de live uitzending op YouTube.
De winnaars konden direct door naar de persplek. En Hart van Nederland maakte een leuke reportage.

De Special Media Awards worden georganiseerd omdat wij de expertise en kwaliteiten van de deelnemers zichtbaar willen maken. We willen laten zien dat media maken en sociale media plezier geeft en niet alleen maar gevaarlijk is. Het is belangrijk dat iedereen altijd kan meedoen. Genomineerden hebben een voorbeeld functie voor anderen. Het event geeft mediamakers de kans om van elkaar te leren op media technisch vlak, maar ook hoe je samen zorgt voor een leuk online leven.

Als organisatie vinden we het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen samenwerken van verschillende zorginstellingen en media bedrijven. Mensen met een verstandelijke beperking worden zeer actief betrokken bij de award uitreiking.
We gebruiken begrijpelijke taal op de website, e-mails, nieuwsbrieven en social media kanalen. De award uitreiking is voor iedereen in een rolstoel toegankelijk. We verwachten dat iedereen respectvol omgaat met elkaar; zowel online en bij de award uitreiking. Alle deelnemers moeten veilig en verantwoord kunnen meedoen aan de uitreiking. Het event geeft mediamakers met en zonder verstandelijke beperking de kans om elkaar te ontmoeten.

Wil je meer weten over de doelen en achtergrond van de Special Media Awards?
Neem contact op.